Innspill til ABM-rapport: Mobile- og sosiale teknologier

rapport-framsideBle utfordra til å komme med innspill til rapporten. Nå er det ikke slik at jeg spiser ABM-rapporter til frokost, snarere at jeg leser dem på sengekanten. Det var i alle fall tilfelle med denne rapporten. En lesverdig rapport, som jeg tror flere ville kunne ha glede av enn ABM-geeksa. Her er i alle fall de tankene som streifet meg under lesing:

«Jeg satte stor pris på å lese denne rapporten. Den gir nyttig informasjon på en måte som bør gjøre den attraktiv for svært mange også utenfor ABM-sektoren.
Dessuten gir selvsagt bloggen her et ypperlig utgangspunkt for innspill fra flere hoder.

Jeg er ute etter flere tanker rundt en utvida form for folksonomi; der brukerne i tillegg til metadata bidrar med digitale ressurser. Dette er jeg særlig fordi publikum i dette perspektivet ikke bare er enkeltindivider. Det hender nemlig at enkeltindividene slår sine pjalter i hop og dermed utgjør foreninger og lag hvis hovedfokus (f.eks) er nettopp innsamling og digitalisering av materiale. Det finnes også offentlige aktører som opererer innafor feltet, men likevel utafor ABM, som kunne tenke seg en slik mulighet.
Dette brukergenererte materialet vil jeg tro at ABM-institusjonene vil ha stor glede av å kunne være beste tilbyder av, samt at det akkurat som metadata vil være et strålende supplement til insitusjonens egen samling og publikumstilbud.

Denne utfordringen (og muligheten!) er nevnt, men ikke viet særlig oppmerksomhet i rapporten. Altså å tilby de sosiale nettbrukerne vi er så keene på et verktøy som lar dem laste opp egne digitale ressurser, og en publiseringskanal der veien til andre likesinnede, kunnskapsrike, entusiastiske osv. brukere og ABM-ansatte er kortere enn noe annet sted.
Jeg synes forresten at rapporten er god til å løfte frem potensialet som ligger i samlingene som ABM-institusjonene besitter, men at kunnskapen som de ABM-ansatte representerer i større grad kunne vært understreket! -Hvilken verdi utgjør ikke denne kompetansen i vårt alles kjære kunnskapssamfunn! Kanskje må man jobbe litt med formen på formidlinga, men innholdet veit vi at er der!

Så tilbake til ideen om å tilby brukerne en tjeneste som lar dem bidra med mer enn bare kommentarer og metadata. Dette kan enten løses ved å bruke “rimelig mye” offentlige penger på å utvikle noe sjæl, – eller som rapporten er innom, implementere en allerede velfungerende løsning i institusjonens nettilbud. Dersom valget faller på en slik løsning vil jeg se noen av de nevnte offentlige midlene gå til videreutvikling av produktet man har valgt. Dette er viktig at kommer frem. Hver gang noen fra det offentlige omtaler programvare som “gratis” bør de i alle fall ha tenkt seg om to ganger. Er man med på å gi utviklerne merarbeid som bruker uten å bidra med noe inn? Kan tjenestetilbyderen utnytte den informasjonen og de dataene du via ditt medlemsskap har stilt til rådighet?

Kanskje har det offentlige Norge allerede en god politikk på å yte tilbake til utviklerne av fritt tilgjengelig programvare og dermed fellesskapet, men i så fall er man fryktelig dårlig til å skryte av det. Det er etter min mening viktig at det synliggjøres at det går penger til noen og hvor penga går hen. Slike bidrag vil uansett bare føre til anerkjennende nikk, respekt og goodwill – fra hele verden.
Som det står å lese på Openoffice sine sider – “Me er avhengige av sponsorbidrag for å gjere dette arbeidet”. Selvfølgelig er de det! Når hele KKD sitt bidrag til nevnte Open Office omtrent er mindre enn hva MS Office-lisensene koster for en middels norsk barneskole gir det kanskje et bilde på hvor langt man foreløpig har tatt vyene til Heidi Grande Røys? Her bør ABM være sitt ansvar bevisst og være ledestjerne. Dessuten, hvem er vel en vakrere fanebærer enn ABM-sektoren når det gjelder å støtte programvaretiltak som er med på å gi like muligheter for alle?»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s